Praktisk information

Här kommer mer information om lägret, sidan kommer att uppdateras löpande.

Nyhetsbrev

Anmälan till nyhetsbrev för scoutkårer och ledare

Namn

Nyhetsbrev till scoutkårer och ledare

Här samlar vi nyhetsbreven som skickats ut till kåransvariga och de som har anmält sig ovan för att få nyhetsbreven. Observera att det är olika nyhetsbrev för scoutkårer och funktionärer, men det finns inget som säger att du endast får läsa eller prenumerera på det ena.

Digitala samlingar

 • 24 sep kl. 20-21 – fokus: deltagande (hur uppmuntrar vi människor till att vara funktionärer eller deltagare på lägret)
 • 12 nov kl. 20-21 – fokus: resa (hur blir resan en del av lägret?)
 • 28 jan kl. 20-21 – fokus: anmälan. Mycket möjligt att tillfället i smågrupper utgår.
 • 3 mars kl. 20-21 – fokus: tema och program
 • 7 april kl. 20-21
 • 5 maj kl. 20-21
 • 2 juni kl. 20-21

Fram till nationella scoutlägret sommaren 2024 kommer lägerledningen arrangera ett antal digitala ledarsamlingar för att ni ska kunna få svar på era frågor och få information om lägret. Alla som är intresserade av att vara med på dessa är välkomna men vi utgår ganska mycket med information till ledare som ska/funderar på att de ska med på lägret.

Upplägget för samlingen är:

20:00 Hej och välkommen samt information.
Här delar lägerledningen med sig av den informationen som känns aktuellt just nu.

Fokusområde, varje kväll kommer ha ett fokusområde. Något vi diskuterar lite extra. Målet är att delar av den här delen kommer vara i smågrupper. Vi vill med detta ge möjlighet att ge input till lägerledningen och planeringen.

Frågestund, i slutet av samlingen så finns det möjlighet att ställa frågor.

Varje del förväntas hålla på i mellan 15-20 minuter.

En sammanfattning av det som sägs på mötena kommer i nyhetsbrev och på olika ställen på hemsidan.

Zoomlänken är skapad mellan 19:30-21:30 men mötet håller på mellan 20-21. Fungerar inte länken skickar du ett mail till teresia.lenngren@equmenia.se eller storre2024@equmenia.se så ser vi om det går att lösa.

Målgruppen är scoutledare och funktionärer.

Efterlysningar

Här samlar vi efterlysningar som vi gör till lägret. Det handlar framförallt om saker. Gärna sånt som du tänkt slänga eller skänka bort. Det här handlar mer om ett hållbart tänk, även om det också delvis är ekonomiskt.

Om du har något av följande som du kan tänka dig att skänka, skicka ett mail till storre2024@equmenia.se

På eftermiddagen är det frivilligt program, en sak man kan välja på är hantverk – sticka och virka. Därför efterlyser vi garn, gärna hela nystan. Material och färg spelar ingen roll.

På eftermiddagen är det frivilligt program, en sak man kan välja på är hantverk – sticka och virka. Vi behöver virknålar och stickor (storlek, längd och material är inte det viktiga). Vi kommer försöka samla in dem men det är inte säker att man kan få tillbaka dem.

9 argument att skicka scouter på Större

Behöver du som scout ha argument för att få åka på Större?
Behöver du som ledare ha motiveringar till scouter varför de ska åka på större? Behöver du som vårdnadshavare få förståelse varför scouten ska få åka?

Här har vi samlat olika argument som kan användas.
Har du tips på fler, skicka dem till storre2024@equmenia.se.

 1. Det är en upplevelse och inte vilken upplevelse som helst, det är en Större upplevelse! Nästa gång som det är ett nationellt scoutläger är 2030. Då är man sex år äldre än idag och upplevelsen blir helt annorlunda jämfört med idag. Följande anledningar kommer att förklara varför det blir en upplevelse och vad upplevelsen innebär.
 2. På Större finns det möjligheter att få lära sig nya saker. Man har möjlighet att lära sig olika saker, det kan vara saker som man också har användning för efteråt också. Under lägret kommer man få vara delaktig i matlagningen. Några av recepten kan man använda hemma. Att vara på läger i flera dagar kan också innebära en träning att bo hemifrån. Temat handlar om odling och säkerligen kommer vi lära oss något om det. Dessutom får man träna på att hugga, tälja, surra m.m.
  Det kommer fler saker som kan handla om lärdomar på lägret.
 3. Vi hoppas att det kommer att komma ca 3500 personer till Större. Det innebär att det finns stora möjligheter att lära känna nya människor. Dessa kan komma från hela Sverige. Vi kan lära oss mycket av att träffa andra. Genom mötet med andra människor får vi nya insikter och tankar. Men det ger också möjlighet att ha kompisar att besöka runt om i Sverige. Dessutom kan vi också träffa redan bekanta, personer som vi inte träffat på ett tag, just för att de bor i andra delar av Sverige.
 4. På läger får vi träna på att ta ansvar. Det gäller att ha ordning på var man har sina saker i tältet. I scoutlagen står det att en scout tar ansvar för sig själv och andra. På läger så lever man nära varandra och får hjälpas åt att se till att hela patrullen mår bra. Patrullen är tillsammans ansvariga för att man gör det bästa av lägret, genom att ta ansvar för att laga mat och uppleva nya saker.
 5. På scout och på Större strävar vi efter att scouterna ska finnas i en säker verksamhet. Det innebär att vi gör riskanalyser, har en säkerhetsgrupp och funderar över olika val vi gör när det gäller aktiviteter. Det handlar också om att vi tänker på hur vi behandlar varandra. Både mellan ledare, mellan ledare och scouter och mellan scouter, allt för att man ska känna sig trygga men också sedda.   
 6. Under i princip hela lägerveckan är man utomhus och tillgången till el är begränsad. Det innebär att Större innebär en relativt lång tid med frisk luft och möjlighet att göra något annat än att hålla på med telefonen eller spela på datorn.
 7. Förutom att odling är temat så handlar mycket på Större om att man ska få växa och utvecklas. Till viss del gör man det genom många av de här punkterna men det handlar också om att man får möjlighet att resonera och samtala med andra och att på olika sätt träna på att samarbeta. Dessutom gör scout som aktivitet människor möjlighet att träna sitt ledarskap allt från i patrullen till att instruera som funktionär eller vara ledare i en patrull.
 8. Den viktigaste anledningen är ändå att det är roligt med läger. Många anledningar till att det är roligt är beskrivet i de andra anledningarna genom att träffa nya människor, göra nya saker och få bli bättre på något som man redan kan. Med i tanken kan man då ha scoutlagen i minnet i form av att en scout möter svårigheter med gott humör. Att försöka göra det bästa som går av lägret, inställningen är viktig.
 9. På Större finns det möjlighet att fundera över existentiella frågor och fundera på frågor som handlar om tro och Gud. Det kommer finnas samtalsmöjligheter och gudstjänster att besöka. Det kommer finnas många vuxna som har teologisk utbildning och erfarenhet av samtal och som längtar efter prata om allt möjligt.

  Bonus: Som vårdnadshavare får du vara lite ledig om du skickar ditt/dina barn på Större.

Frågor och svar

Här samlar vi frågor och svar som vi får gällande Större.

För vem

För deltagare är lägret mellan lördagen den 27 juli och fredagen den 2 augusti 2024. Mellan tisdagen den 30 augusti och fredagen den 2 augusti finns ett kortare lägeralternativ. Om man vill åka på ett kortare läger är detta datumen vi vill att man kommer.

Alla scouter är välkomna på hela lägret. Under tisdagens eftermiddag är det en invigning för deltagare som vill vara med på ett 4-dagars läger. Deltagare som kommer och gör lägret Större.

Alla ledare och funktionärer ska ha gått kursen inom de senaste tre åren och kunna visa intyg på detta. För scoutledare ansvarar respektive kår. Om du är funktionär fyller du i om du har gått kursen eller inte i din anmälan. Du visar upp kursintyg vid incheckning. För funktionärer som behöver genomföra kursen kommer vi skicka ut vidare information.

Equmenia anordnar regelbundet digitala kurser. Datumen som nu är planerade för Större är: 5 februari, 19 mars (obs! nytt datum sedan nyhetsbrevet i nov. 23) och 17 juni. Mer info i Equmenias kalender.

Scoutledare visar upp utdrag ur belastningsregistret i sin kår. Funktionärer visar upp vid incheckning när de kommer till lägret. Beställ dessa i god tid hos polisen.se.

Det beror delvis på hur gammal du är. För ett alternativ är att åka som funktionär. Vill du åka som deltagare är tipset att kontakta grannkårer. Är du osäker på vilka det är, hör av dig till lägerledningen så försöker vi hjälpa dig. Kontaktuppgifter finns under kontakt.

Alla är välkomna på Större.

Nej det behöver man inte vara. När Equmenia gör scoutläger bygger det på en kristen grund och delar aktiviteterna innehåller kristna inslag. Det handlar ex. om andakter, bön och gudstjänst. Dessa programdelar är en del av lägret och ska behandlas som andra delar av lägret. En förväntning av respekt och acceptans för dessa och alla programpunkter finns om du åker på Större.

Ett scoutläger med större upplevelser av Jesus, gemenskap, scouting och av den du är. 

Join-in-läger är läger som har samma tema som det ett läger men som genomförs lokalt och riktar sig till dem som av olika anledningar, ex. anses vara för unga, för det ordinarie lägret. Större kommer inte ta fram något sånt material utan lägger fokus på Större. Ett tips kan vara att lägga ut en fråga på Equmenia Forum på facebook och höra om andra kårer vill ta fram ett material tillsammans. Ett annat tips är att se om det finns delar i terminsprogrammet som man kan använda. Efter önskemål kommer det tas fram ett märke med namnet: ”ett LITET större läger” som kan användas på join-in-läger.

Innan lägret

Under hösten 23 och våren 24 kommer lägerledningen bjuda in till ett antal digitala samlingar där vi informerar om lägret och alla kan få ställa sina frågor. Alla är välkomna på dessa samlingar men utgångspunkten är ledaren. Datum, länkar och mer information om de digitala samlingarna finns här.

Vi försöker att uppdatera hemsidan när mer info finns eller när vi får frågor.

Under hösten 2023 och våren 2024 kommer det finnas digitala samlingar, som beskrivits ovan. Det kommer också att skickas nyhetsbrev, vilka du kan anmäla dig till ovan och också läsa de tidigare breven.

Har du ytterligare frågor får du gärna höra av dig till någon i lägerledningen.

För deltagare har anmälan öppnat och stänger 12 april. Det är en kåranmälan, så kåransvarig anmäler alla deltagare. Efter det kommer det finnas möjlighet till efteranmälningar (15 april – 24 maj) till ett högre pris. Funktionärer kan också anmäla sig nu till och med 24 maj. Vid senare funktionärsanmälan hör man av sig till lägerkoordinator Teresia Lenngren.

Uppmuntra till att följa storre2024 på instagram eller Större på facebook. Där kommer det uppdateringar. Här kan man ex. följa lägerledningens arbete och se reklamfilmer som gjordes på Panorama 2023. Förutom det finns lägerlåten och en kort reklamfilm på youtube. Kolla också under fliken material.

Det finns en folder (på anmälningssidan) som man kan lämna ut.

Vill kåren ha besök kan ni höra av er till lägerledningen så kanske någon inom planeringsorganisationen kan komma.

I dagsläget finns det inget som är bestämt att man ska göra hemma för att tas med till lägret. Men när planeringen av programmet kommit längre är det möjligt. Då kommer det informeras om det i nyhetsbreven.

Det finns ett terminsprogram till scoutkvällar under våren 2024 för att ladda inför lägret. Där kan det också finnas saker som ska tas med till lägret. Programmet finns under program.

Under lägret

Det vet vi inte än. Men vi hoppas att vi blir ca 3500 personer inkl. funktionärer.

Vägsjöfors herrgård utanför Torsby i Värmland.

Förhoppningsvis är lägret så roligt att du inte hinner längta hem. Men ett tips är att ta med mamma/pappa/moster/ farbror/vårdnadshavare eller någon annan du känner och vill träffa när du längtar hem, till Värmland. De kan anmäla sig som funktionärer och vara med på lägret eller åka på semester i Värmland under tiden som lägret är.

Lägerledningen kommer tillsammans med Equmenia ta fram riktlinjer hur kårer kan tänka kring de nya arbetstidsreglerna om kåren har med sig anställd personal.

Mer information om programmet på lägret finns under fliken program.

Lägerledningen diskuterar frågan just nu. Räkna med att ha med dig möjligheter för att själv ordna laddning av telefoner. Lägret funderar på olika lösningar för att man ska kunna ladda telefoner, men också för att man inte ska behöva använda telefoner.

Hundar får vara med på Större så länge de är på platser som är utomhus (ex. inte i matutlämningen och funktionärsmatsal) och är kopplade.  
Om det är en hund som ska finnas med i kåren så behöver kåren vara införstådda med att den ska med. 

Nej. Lägerfunktionärerna i kommunikationsgruppen kommer vid vissa tillfällen på lägret att ta fotografier och filma med drönare, men övriga deltagare får inte ta med sina drönare till lägret.

Ja, men kom ihåg att respektera om någon inte vill vara med.

Kom också ihåg att om du tar ett foto som innehåller personer och där det går att urskilja vilka personerna är, exempelvis om ansikten syns, behöver du ha tillstånd från alla på bilden innan du sprider fotot på exempelvis sociala medier. Detta är viktigt och gäller alla! Det kan finnas personer på lägret med skyddad identitet.

Ja, det får man göra. Det finns ingen speciell besöksdag under lägret. Under några dagar är det aktiviteter som påverkar om man är på lägerområdet eller inte. Så är det möjligt kolla upp vilken dag det gäller om det är någon speciell person som du vill besöka.

Vi har just nu ingen som jobbar med frågan om familjeläger på Större. Om det finns intresse för några familjer komma och bo på lägret så kommer vi försöka lösa en del som camping, utan el. Hör i så fall av er till teresia.lenngren@equmenia.se (lägerkoordinator).

Vi har inte bjudit in Hans Majestät Konungen, men har du kontakter och vill att han kommer får du väl fråga, han kanske vill skicka en hälsning i alla fall.

Ett läger med 3000 scouter blir ganska stort så du kommer nog att få gå en bit. Men det beror på vad du väljer att göra och var du får bo. Det har börjat skissa på en karta, men den är inte klar. Skissen finns på startsidan.

Det kommer att finnas regler på lägret. De kommer att kännas självklara för de flesta. Det handlar exempelvis om att man inte får dricka alkohol eller ta någon annans saker.

Det blir samtal och i sämsta fall får man lämna lägret.

Nej. Så du kan fundera på vad du tänker att de symboliserar.

Resa till och från lägret

Lägret kommer inte att ordna några gemensamma resor till lägret. Däremot uppmuntras kårer att resa på ett så hållbart sätt som möjligt. Målet är att lägret ska kunna hjälpa till med transport mellan Torsby och lägerplatsen.

Målet är att resan inte ska kännas så långt. Därför jobbar vi med att ta fram ett material som man kan använda under resan med olika uppgifter. Vi hoppas också kunna erbjuda gemensamma rastplatser under resan. Där det finns möjlighet till ex. fikapaus, toabesök och någon kortare aktivitet.

Just nu jobbar vi med frågan om ankomst och avresetider. I dagsläget är tanken att man anmäler en beräknad tid för ankomsten. Inser vi att många räknar med att komma samtidigt återkopplar vi. När det gäller avresetid från lägret är planen att det kommer slot-tider mellan vilka man ska försöka lämna lägerområdet.

Planen är att det kommer slot-tider mellan vilka man ska försöka lämna lägerområdet.

Ekonomi

Beroende på vilken roll och hur lång tid av lägret som du är med är avgiften olika. Som deltagare på hela lägret är avgiften 1700 kr. Läs mer om olika avgifter här. Sedan tillkommer kostnaden för resa.

Vi jobbar för att kostnaden ska bli så låg som möjlig men höga matpriser/inflation påverkar lägrets totala budget. Börja spara redan nu och se på möjligheter för stöd i din region/församling.

Innan lägret kommer kåren att få en faktura på avgiften för ledare och scouter, så som deltagare på lägret är det kåren som avgör hur betalningen sker.

Till funktionärer kommer lägret skicka en faktura innan lägret.

Nej, vi har två prisklasser, hela eller halva lägret.

FSUF är en fond som finns i region Väst. Just nu är fonden stängd för fler ansökningar. Om fonden öppnar innan lägret så kommer lägret inte kunna söka pengar därifrån utan den är för föreningar och aktiviteter i region Väst.

Lägerledningen ser på olika betalsystem och återkommer i frågan.

Det kommer finnas caféer och kiosker på lägret och där kommer det finnas möjlighet att köpa glass, därför är det bra att ha med ”fickpengar”.

Det kommer finnas en shop på lägret. Vilket utbud som ska finnas i den är inte klart än. Men det tankar om att kunna köpa delar av varorna från scoutshopen och saker som har med större att göra.

Under lägret kommer det finnas en insamling. Vad den kommer att gå till är inte bestämt än. Men förhoppningen är att det är bestämt innan nyår och att det man kan få mer information till vårens scoutgånger.

Vad kan församlingen göra?

Här finns det förslag på hur församlingar kan hjälpa till inför, på och efter lägret.
Representanter för Equmeniakyrkan och lägerledningen kommer att föra samtal om hur förening och församling ytterligare kan samarbeta.

Fråga kåren vad de behöver hjälp med!
Det skulle kunna handla om att:

 • Vara ledare eller hjälpa till i rekryteringen av ledare.
 • Erbjud ekonomiska bidrag, till ledare, resan eller till enskilda
  deltagare som inte har ekonomiska resurser för lägeravgiften
 • Ge möjlighet för kåren att tjäna pengar, genom att erbjuda
  möjlighet att servera fika vid t. ex. årsmöte eller gudstjänster.
 • Hjälpa till i samband med lägret.
 • Hjälpa till att packa.
 • Hjälpa till att diska och hänga tält när kåren kommer hem.
 • Bjuda på mat eller fika vid dessa tillfällen.

Säkert finns det fler saker också, så fråga!

Även om just din församling har några scouter som ska åka kanske ni kan hjälpa lägret.

 • Hjälp kåren på de sätt som de behöver så de känner att de kan/vill åka, se info här ovan.
 • Uppmuntra och ge anställda möjlighet att åka på lägret.
 • Hjälp till som funktionär. Vi söker funktionärer som vill planera och/eller genomföra lägret.
 • Vi söker efter någon som vill jobba med sponsring och kontakter på företag som skulle kunna hjälpa till med sponsring eller bra avtal.
 • Vi önskar att det finns mötesplatser på resan till och från lägret där det finns möjlighet till något ätbart, toabesök eller kanske en tävling. Där man kan möta andra kårer/scouter. För de som har riktigt långt skulle det eventuellt också vara bra med övernattningsmöjligheter.
 • Ekonomiska gåvor till lägret eller till avgifter för funktionärer eller deltagare.

Be för deltagare, ledare, funktionärer och hela lägret!
Be både innan, under och efter lägret!

Samla in pengar

Lägeravgiften är 1700 kr, exkl. resa.
Här samlar vi tips på hur kåren tillsammans kan samla in pengar för att kunna erbjuda en lägre avgift eller hur den enskilda scouten kan samla in pengar. Har du fler förslag, skicka dem till oss, så sprider vi dem till fler.

För scouten

Du kan önska dig pengar i julklapp eller födelsedagspresent.
Innan jul kommer det komma ett exempel på presentkort som du kan ladda hem om du vill ge bort hela eller delen av lägeravgiften till någon.

Lägret har tagit fram ett presentkort, läs mer här.

Får du vecko- eller månadspeng? Kan du hjälpa till extra hemma? Kan du hjälpa grannen eller någon släkting? Då kanske du kan få lite pengar som du kan spara till avgiften

För kåren

Om ni inte har koll på någon fond så kanske grannkåren eller er Equmeniaregion kan tipsa.

Kan församlingen bidra på något sätt? Kan det handla om tjänster och gentjänster? Kanske kan scouterna ha försäljning av frukost/lunch/fika på församlingens årsmöte och i gengäld få vinsten? Eller rent av en kollekt? Kanske är det någon som gärna vill vara med och skänka pengar för att scouterna ska få billigare avgift? Tänk Större!

Informera i samhället att ni ska på scoutläger och kan komma och hämtar pant eller granar efter jul mot en summa.

Ordna ett lopp, deltagarna har sponsorer som skänker pengar beroende på sträcka som springs/gås, det som samlas in går till avgiften. Läs mer om pulsrus här.

29 september gick det ut ett mail till kåransvariga om kårens julförsäljning. Där finns det en rabattkod som gör att man kan beställa vissa produkter med rabatterat pris från scoutshopen och sedan sälja i kåren till ordinarie pris och därmed göra en vinst. På scoutshopen kan du läsa mer här. Har du frågor hör av dig till Atle Svanberg eller Teresia Lenngren.

Olika företag erbjuder föreningar att sälja deras produkter och på så sätt kunna tjäna pengar. Det kan handla om godis, blommor, kläder, kryddor.