Ledar- och funktionärsutbildningar

Passa på att lära dig mer om intressanta ämnen eller lyssna till spännande föreläsare

Fortbildning

Under lägret kan du som scoutledare eller funktionär fortbilda dig. De flesta kurser är på 30 minuter så du ska hinna med att gå på flera. Vi har en större kurs som vi särskilt vill tips dig om: Xpand- Väga välja väg. Den kursen går över tre gånger. Här har du möjlighet att växa som människa och ledare. Du läser mera om den längre ner.

Alla pass ligger på för-och eftermiddagen, parallellt med dagsprogram och spontanprogram. Vårt kurscentrum är i funktionärs- och ledarcafeet och det är också där du möter upp för att gå en kurs. Där hittar du också översikt över alla kurser du kan gå.

Några kvällar har funktionärs- och ledarcafeet korta 15 minuters föredrag, scout-talkes. Programmet hittar du längre ner.

Välkommen att växa som ledare!

Utbildning och kurser

Kursen går över tre gånger, det bästa är att vara med alla gånger. Del 1 söndag 14-16, del 2 mån 14-16 och kursavslutning ons 21-22.

Vad vill du uppnå i livet? Hur når du dit?

Att planera sitt liv och leda sig själv är idag mer utmanande än någonsin förr. Valmöjligheterna är närmast oändliga, världen ligger för våra fötter och förutsättningarna förändras ständigt. Därför är också våndan stor hos många. Hur hittar jag min plats? Hur väljer jag min livsväg? Hur kan jag leva ett liv med mål och mening?

Genom utbildningen Våga välja väg får du verktyg så att du kan göra genomtänkta livsval utifrån dina unika förutsättningar; Ta kommandot, i stället för att styras av omständigheterna. Eller, för att uttrycka det med ett citat av FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan: ”Att leva är att välja. Men för att välja väl, måste du veta vem du är, vad du står för, vart du vill och varför du vill dit.”

Utbildningshållare:

Håkan Giselsson jobbar både som organisations- och ledarskapskonsult för xpand, en internationell organisation byggd på kristen värdegrund, och som enhetschef för Erikshjälpen i ett socialt arbete för barn och unga i socialt underprivilegierade områden. Han har en bred akademisk utbildning, som omfattar ämnen som socialt arbete, teologi, filosofi samt organisation och ledarskap.   

Och om ni vill ha lite mer privat information om mig i presentationen så bor jag på landet utanför Kungälv med min fru. Jag har tre döttrar, varav två har flyttat hemifrån. Jag älskar sport i alla former, i synnerhet innebandy, som jag spelat i många år. Jag njuter av att komma ut på havet i min kajak på sommaren.

Fre 26 juli eller lör 27 juli kl.09.30-10.30. Kurshållare: Sandra Wristel. En kortversion av Trygga möten – för dig som är funktionär och som behöver gå kursen inför lägret.

Mån 29 juli kl.11.00-11.30 Vi funderar tillsammans på vad som stärker scouter i med- och motgång. Vad gör vi redan idag? Vad kan vi göra bättre? Kurshållare: Existens och Suntprat/ Maria Hammar och Mattias Persson.

Tis 11:00-11:30 Växa-i-tro-planen i andakter i scout. Magnus Sternegård, Equmenias biträdande generalsekreterare berättar om hur du kan få hjälp av Växa i tro-planen när du planerar scoutandakterna.

Mån 15:00-15:30 Vad är bildstöd och varför ska vi använda det? Sophia Wadskog visar varför detta är ett bra hjälpmedel för alla.

Mån 15:30-16:00 Nu får du testa att göra ditt eget bildstöd. Har du en bärbar dator så ta med den. Sophia Wadskog guidar oss.

Informationspass

Tis 15:00-15:30 och ons 13:30-14:00 Equmenias nya medlemssystem. Du får en snabbgenomgång i hur Arken fungerar och hur du kan använda den under kommande termin. Ansvarig: Lena Ericsson, Arken.

Tis 10:30-11:00 I alla scoutkårer finns det barn, unga och vuxna med särskilda behov. Några har diagnoser, andra inte. Här får du några konkreta tips på hur vi kan skapa tydliga ramar, förenkla och förbättra för alla. Ansvarig: Ola Rikner, Equmenia

Ons 15:30-16:00 Riskbedömning i scouterna. Vi visar dig ett enkelt verktyg du kan använda för att reducera risker under scoutaktiviteter. Ansvarig: Sandra Wristel, Equmenia Region Väst

Mån 29 juli 10:30-11:00 Hur inspirerar vi äldre scouter att bli ledare? Hur tar vi hand om yngre ledare? Vi ger dig några verktyg som vi kallar Kompass. Ansvarig: Ola Rikner, Equmenia.

Mån 10.00-10.30 Varför är det viktigt att jobba med värderingar? Vi visar hur man kan jobba med värderingar i scoutkåren. Ansvarig: Magnus Sternegård, Equmenias biträdande generalsekreterare.

Ons 10:00-10:30 Hur kan jag själv växa i mitt ledarskap? Här får du några konkreta tips. Ansvarig: Ola Rikner och Magnus Sternegård, Equmenia.

Tis 10:00-10:30 Hur pratar vi om tro med scouter och ledare? Magnus Sternegård ger dig tips.

Tis 15:30-16:00 Nyfiken på Scouternas demokratijamboree? Vi pratar om demokrati och höstens demokratijamboree. Ansvarig: Sassa Orebring, Scouterna.

Tips

Tis 14.00-15.00 Hur kan vi få varmvatten på läger direkt från elden utan att koka i en kastrull? Vi besöker några kårer som har fixat detta och diskuterar deras lösningar.

Ons 16:30-17.00 Vad är biokol? Hur kan vi på ett enkelt sätt göra biokol samtidigt som vi eldar? Ola Rikner har experimenterat en hel del med biokol och visar hur det görs och hur det kan användas.

Ons 15:00-15:30 Det finns många sätt att fixa en scoutspis. Ta möjligheten att lära dig hur man enkelt bygger en energieffektiv rocketstove. Du får också möjligheten att prova Anila-spisen som skapar biokol samtidigt som du lagar din mat. Som en bonus får en deltagande kår en rocketstove med sig hem. Ansvarig: Alf Bergstrand, scoutledare i Valsätra.

Ons 15.00-15.30 Här får du några konkreta idéer till hur du kan rekrytera vuxna som ledare och hur ni når flera scouter. Ansvarig: Sandra Wristel, Equmenia Region Väst

Samtal

Ons 15:30-16.00. Möt andra spårarledare och utbyt tankar och idéer.

Tis 15.30-16.00 Möt andra upptäckarledare och utbyt tankar och idéer. Ansvarig: Sandra Wristel

Tis 16:00-16:30 Möt andra äventyrarledare och utbyt tankar och idéer. Ansvarig: Elin Alneberg, äventyrarledare

Ons 16:00-16:30 Möt andra familjescoutledare och utbyt tankar och idéer. Ansvarig: Maria Öst

Ons 14.00-15.00 Hur ska nästa nationella läger i 2030 vara? Vad tar vi med oss från Större? Vill du vara med och skapa 2030 – signa dig redan nu! Vad är våra framgångsfaktorer? Vi drömmer tillsammans. Medverkande är Equmenias ordförande, generalsekreterare och lägercheferna för Större.

Scout-talkes

Söndag, måndag och tisdag blir det scout-talkes i funktionärs- och ledarcafeet. Under en timme, från 21-22 blir det tre korta föredrag a 15 min. Sätt dig ner, ta en kaka och lyssna en kort stund.

”Att tillbringa en dag i veckan i naturen tillsammans med barn i nioårsåldern är en av mina heliga vanor.” Karin Wiborn delar tankar om vad heliga vanor är och hur scouting kan vara en helig vana.

Equmenias program ”Existens” finns för att stärka ungas existentiella hälsa, genom att göra det lättare att prata om livets stora frågor. Existentiell hälsa handlar om att hitta förhållningssätt till livet som kan hjälpa oss att finna meningsfullhet. Att bearbeta livets stora frågor och hitta sätt att hantera dessa kan skapa motståndskraft när livet stormar.

Hur pratar vi med barn och unga om tro? Hur får vi igång samtalen?

Varför ska min kår skicka scouter på Ska’ut? Vad lär dom sig? Peter delar av sina erfarenheter kring Ska’ut.

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga och något som både ledare och scouter oroas av. Samtidigt kan det kännas svårt att hitta sätt att låta klimatet bli en del i scoutarbetet. Ta del av ett antal programidéer som vi prövat i Valsätrakyrkans scoutkår. #ScoutsForFuture.

Info kommer.

Info kommer

Kim Lillskog, Göran Thunberg och Atle Svanberg delar några erfarenheter som lägerchefer på Större.