Mat

Här kommer det finnas information som rör maten under lägret. Kom ihåg att kolla igenom om det är något som ni behöver ta med er till lägret.

Vad vore ett scoutläger utan mat? Hungriga scouter som får samlas runt en måltid? Matsånger som sjungs för fulla halsar? Mattider som ska passas? Grönsaker som ska hackas? Doften av rök (eller avsaknaden av doften av rök)? Och brända grötkastruller? Maten utgör en väldigt viktig del av scoutläger och vi vill såklart att den ska smaka gott, vara lätt att laga, ge oss näring och energi att hålla igång, kunna ätas av alla och sist men inte minst inte påverka vår miljö och klimat på ett negativt sätt. Det är ett stort svårt pussel med många bitar och vi har gjort vårt bästa för att lösa det.

Vår för hoppning är att maten på Större kommer vara något att minnas, en upplevelse att ta med sig vidare, liksom denna receptbok. Vi hoppas att inte bara måltiderna, utan också matlagningen kommer vara något som förenar och engagerar scouter, såväl som ledare. Genom att laga mat tillsammans får vi också lära tillsammans, smaka tillsammans, lukta tillsammans och komma fram till vad som blir bäst och godast tillsammans.

Receptboken

Här finns lägrets receptbok som pdf. Ni behöver INTE skriva ut den. Den kommer att delas ut till alla patruller och kårer när ni kommer till lägret.

Den här receptsamlingen innehåller förslag på vad ni kan laga för mat på lägret. Det finns oftast två förslag för varje lunch eller middag, det första är lite enklare medan det andra är lite mer utmanande. Det finns också recept för förrätter, frukost, fika och sallad. Men det går såklart bra att laga vad man vill utifrån de råvaror som erbjuds i matutlämningen, Störremarknaden.

Ni behöver INTE skriva ut den. Den kommer att delas ut till alla patruller och kårer när ni kommer till lägret.

Frågor och svar om maten

Vid varje måltid kommer det finnas olika recept att välja mellan. Recepten kommer att ha olika många moment, och därmed upplevas olika svåra. Det finns också möjlighet att laga något annat utifrån de råvaror som man får och plockar själv.

Det blir en typ av affär där ni plockar de flesta varorna själv. Vissa varor hämtar ni ut och behöver då ha med sig ett kort på hur många man är i patrullen som man använder när man hämtar korv, fisk, halloumi, smörgåsskinka etc, s.k. lyxprotein.

Ja av allt utom ”lyxproteinerna” som finns på klippkorten. Ex. på lyxprotein är stekost, rökt tofu, fisk, kyckling och korv.

Mat och hållbarhet är en väldigt komplex fråga med många dimensioner och det är inte lätt att göra val. Att en produkt är bättre för klimatet, till exempel har lägre koldioxidavtryck, behöver inte betyda att den också är bättre för miljön, till exempel biologisk mångfald.

Vi är väl medvetna om hur hög standard det svenska jordbruket har och vi vill stötta det på de sätt vi kan. Matgruppen har varit särskilt måna om att ha god kontakt med lokala värmländska livsmedelsproducenter och det finns bönder både i matgruppen och dess kontaktnät.

När det kommer till andelen animaliska och vegetariska huvudprotein har lägret haft Equmenias hållbarhetspolicy att förhålla oss till där rörelsen beslutat att prioritera vegetarisk, ekologisk och närproducerad mat. Det är alltså alla Equmenias föreningar och deras ombud på riksstämman som beslutat att våra arrangemang ska följa hållbarhetspolicyn. Därför har vi behövt göra en avvägning i hur mycket kött/fisk/fågel vi kan erbjuda. Under lägret erbjuds animaliska protein till 5 huvudmål (detta utan att räkna med stekosten) medan övriga 7 räknas med att vara lacto-ovo-vegetariska. Utöver dessa luncher och middagar finns det också ägg, smörgåsskinka (viss begränsning) och leverpastej att tillgå till frukost, kvälls- eller mellanmål. Även om det i receptboken uppmuntras till att testa växtbaserade alternativ till mejeriprodukter så kommer matutlämningen tillhandahålla mjölk och ost att hämta ut i valfria mängder. 

Det är svårt att göra menyn på ett läger så att den passar alla. Men med butikskonceptet kan patrullen välja och lättare anpassa efter tycke och smak. Kräsna barn tycker ju om olika saker.

Några rätter som kommer att gå och laga och som brukar passa många är pannkakor, pizzabitar, tacos, tomatsoppa och pasta.

Inte O’boy men kakao, socker och mjölk så det kommer att gå fint att laga varm choklad!

Det får ni!

Det väljer man i kåren men det kommer finnas havregryn, fil/yoghurt/ flingor/müsli, sylt/äppelmos, mjölk, mackor, ägg, ost, leverpastej och grönsaker.

Det är upp till varje kår. Men tanken från matgruppen är att matlagningen är en aktivitet som scouter och ledare gör tillsammans i patrullen.

Ja.

Varje patrull kommer att få ett ”klippkort” där man hämtar korv, fisk, halloumi, smörgåsskinka etc och får en någon form av stämpel när man hämtat. Om flera patruller vill hämta mat/laga mat ihop får man ta med sig alla kort. Specialkost typ som ”1 glutenfri” kan också stå på korten.

De flesta matvaror kommer beställas i storförpackningar och därför behöver varje kår/patrull ha med sig många burkar och påsar att hämta maten i.

Det behövs inte eftersom det inte kommer finnas möjlighet att byta kylklampar. Vi uppmanar istället att man hämtar mat inför varje måltid.

Ja. Under packlistan, kårpackning finns det en packlista som gruppen som planerat mat har skrivit. Kolla där.

Lägret erbjuder specialkost till en viss gräns. Det kommer alltid finnas vegetariska och veganska alternativ. Kåren kommer också kunna anpassa maten efter deltagarna så det är viktigt att kåren har koll på allergier.

När det gäller personer med selektiv kost, så har inte lägret möjlighet att anpassa all mat till speciella märken, utan det behöver kårer och vårdnadshavare tänka på inför lägret.

Är du osäker kan du skicka frågor till teresia.lenngren@equmenia.se.

Det är ni välkomna att göra.

På Störremarknaden (matutlämningen) kommer det finnas ett sorts basic-te, vill man ha annat te tar man med det själv. Det kommer inte finnas kaffe så ta med det om ni vill dricka kaffe i ert eget kök.

Det kommer finnas både te och kaffe att köpa i lägrets caféer. I Magnifiket bjuds ledare och funktionärer på kaffe och te.

Receptboken är publiceras på hemsidan. Varje patrull får sedan en bok på lägret.

Receptboken ska inte skrivas ut. Den kommer att delas ut till alla patruller på lägret.

Antal måltider under lägret

Under lägret kommer kåren/patrullen att laga frukost och 2 lagade mål mat i köken. Vill man finns det också möjlighet att äta kvällsmacka i köket innan man går och lägger sig.

incheckningsdagen har kåren/patrullen möjlighet att hämta mat under sen eftermiddag. Därmed behöver kåren/scouten ha med sig det man vill äta mitt på dagen.

avresedagen ordnar kåren/patrullen frukost. Kåren och patrullen kan sedan förbereda matsäck för resan av det som finns kvar.

Under spårningsdagen kommer deltagarna ha med sig matsäck och då är det bra att ha med en låda att lägga wrapen i.

Dessutom kommer det att finnas möjlighet att göra förrätter varje dag, något snabbt som patrullen/kåren kan förbereda om det behövs lite extra energi.

Tankar i matplaneringen

Maten på Större vill inspirera till kreativitet och flexibilitet. Därför har vi inga bestämda rätter varje kår/patrull ska laga, utan ni får välja själv vad som passar den egna gruppen. Vi kommer givetvis att ha en massa tips och recept att välja på.

Matutdelningen på Större kommer att bestå av en butik (Störremarknaden) där ni hämtar de råvaror ni behöver till den mat ni tänkt laga.

Matlagningen är en stor del av scoutläger. Försök låt alla vara med och bidra i matlagningen även om det ibland går fortare att låta vuxna göra allt jobb. Att som scout få vara med och ta ansvar är en viktig del av lägerupplevelsen.

När det gäller specialkosten hos patrullerna är det viktigt att ni i kåren har koll på vilken specialkost som gäller eftersom det är i matlagningen i kåren som anpassningen av maten sker. Vill du ha kontakt med maten innan lägret för att resonera om någon specifik specialkost skickar du ett mail till storre2024@equmenia.se

Under planeringen har vi strävat efter att skapa en receptsamling med god, hälsosam, miljövänlig och klimatsmart mat. I största möjliga mån har vi också försökt få tag på värmländska lokala råvaror och/eller ekologiskt så långt budgeten räcker.

Receptboken finns här på hemsidan och på lägret kommer varje patrull att få en receptbok.

Praktiskt på lägret

Maten kommer att hämtas i Störremarknaden. Här kommer mycket av maten vara i storförpackningar, därför är det viktigt att man har med sig egna rengjorda burkar och kärl att hämta maten i för att få med sig den tillbaka till kåren/patrullen.

Det finns två förslag för varje måltid, det första lite enklare och det andra lite mer avancerat. Faller förslagen inte i smaken kan man laga vad man vill utifrån de råvaror som erbjuds i matutlämningen.

Varje patrull kommer få ett klippkort med sådant typ av protein som har större klimat och/eller miljöpåverkan, samt sådant protein som vi inte har ekonomi till att ha “fri tillgång på”, kallad lyxprotein. När man hämtar maten tar man med sig klippkorten och ska man hämta mat till flera patruller tar man med fler klippkort.

Hur ska maten förvaras?

Från matutlämningen uppmanar vi generellt inte att spara mat eller råvaror i köken, det är lättare för oss att beräkna åtgång och bättre ur ett livsmedelshygienperspektiv om allt förvaras hos oss och hämtas till varje måltid. Om man däremot ska iväg på lunchen går det såklart bra att hämta det som ska vara till lunch på morgonen. Det är ledarnas ansvar att se till att det som eventuellt sparas förvaras på ett säkert sätt så att ingen riskerar att bli sjuk på lägret. Ett förslag kan vara att ta med en plasthink eller back med tätt lock som man gräver ner i en grop för att hålla lite svalt. Det blir dock inte alls lika svalt som i ett kylskåp och beroende på utomhustemperaturen håller maten längre eller kortare i en sådan förvaring. Generellt gäller sunt förnuft, titta, lukta och smaka innan ni äter sådant ni har sparat!

Här är några råd: 

 • Matrester – Spara inte! Bjud grannar om ni får över. Släng det som inte går åt. Laga lite mindre till nästa måltid. 
 • Kött och chark – Spara inte! Bjud grannar om ni får över. Släng det som inte går åt. Laga lite mindre till nästa måltid. 
 • Färdiga såser, typ ketchup och senap – Går att spara någon dag 
 • Majonnäs – Spara inte! 
  Kokt potatis – Går att spara till nästa måltid   
 • Ost – Går bra att spara ett par dagar i svalare temperatur 
 • Torrvaror – går bra att spara men bunkra inte, det är lättare för matutlämningen att beräkna hur mycket som ska köpas in om vi vet att det inte lagras en massa ute i patrullköken. Oöppnade förpackningar går bra att lämna tillbaka till matutlämningen. 
  Mjölkprodukter och växtbaserade motsvarigheter – dela helst med er till grannar om inte allt går åt. Går att spara en stund beroende på vilken temperatur produkterna förvarats i. Lukta och smaka, ät inte om produkten luktar eller smakar dåligt. 
 • Bröd – går bra att spara 
 • Kryddor – förvara torrt i någon förpackning med tättslutande lock 
 • Grönsaker och frukt – hela grönsaker och frukter går att spara ett par dagar, uppskurna grönsaker, frukter och sallader ska ätas samma dag. 
  Bordsmargarin – ok att spara i sval temperatur några dagar