Program

Vad ska vi göra på lägret? Och vad kan vi göra för att förbereda oss innan lägret?

Program

Det här är programsidan för lägret. Under tiden fram till lägret kommer den att uppdateras när mer information finns.

Glöm inte att lyssna på lägersången!

Program för vårterminen

I terminsprogrammet finns aktiviteter, lek och andakt för 10 scoutmöten. Ni anpassar själva programmet utifrån era förutsättningar, använd allt eller kanske bara något. Känn er fria att göra om och hitta på andra saker. Samlingarna behöver inte hållas i ordning.

Aktiviteterna är ett sätt att träna på färdigheter som behövs på ett läger. Teman för samlingarna, aktiviteter och andakter är skapade utifrån det program som håller på att formas till Större.

Det har också tagit fram ett märke för terminsprogrammet. Mer om detta under material.

Musik på lägret

Här är några av de låtar som vi kommer att sjunga på lägret. Öva på dem i er kår redan nu så blir det lättare att sjunga med.

Här finns länkar till var du hittar noter och länkar till Spotify.

Lägerlåten

Kom och var med Spotify Noter Bildstöd

Jag får vara Spotify Noter

Jag hejar Spotify Noter

Ett mirakel Spotify Noter

Tack för allt du gjort Spotify Noter

Aldrig tystna Spotify Noter

En lite STÖRRE Kämpalek

27/4 – En lite STÖRRE Kämpalek

Klockan 10.00 kommer vi hälsa er välkomna till kanske Sveriges största scouttävling via en livestream via facebookgruppen – en lite Större kämpalek. Festlig invigning och information om vad det är för uppgifter som ska lösas under dagen.

Varje patrull kommer få 5 uppgifter/kontroller att lösa. Tanken är att man i sin kår eller patrull själva lägger upp sin tidsplanering för att klockan 14.00 kunna skicka in sitt resultat.

Undertiden ni väntar på att resultatet ska sammanställas kommer vi sända lite kul saker samt att vi hoppas få träffa några ur STÖRRES lägerledning.

Vid kl 14:30 kommer vi veta vilka som lyckats bäst och koras till vinnare i respektive åldersgrupp, med prisutdelningen på Större.

Dagen avslutas med en gemensam andakt.

Praktisk information

Allt information inför och under kämpaleken kommer publiceras via en Facebook-grupp, En lite STÖRRE Kämpalek 2024. Sök upp den och följ oss där, länk till gruppen.

Den 27/4 behöver ni i varje patrull ha en telefon, surfplatta eller dator för att kunna följa livestream, får uppgiftsinstruktionerna samt rapportera resultat.

Vad händer innan den 27/4?

På Facebook kommer ni kunna följa elitscout patrullen Schnigeln, kanske kommer ni få tips och ledtrådar på vad som är bra att kunna inför Kämpaleken.

Vi kommer lägga upp information om vad man ska förbereda för uppgifterna under den lite STÖRRE kämpaleken tex. vilket material man måste ha för att klara av utmaningen. Denna information kommer ut runt den 28 mars.

Det kommer finnas en anmälan för att underlätta rapporteringen av resultatet. Anmälan är nu öppen och stänger 14/4. Länk till anmälan kommer finnas i Facebook-gruppen och här. OBS att man beställer märken i en separat anmälan! Beställning av märken sker innan 1/4, för att få märkena så snart som möjligt.

Övrigt

Kämpalek är ett namn som används i många regioner för att beskriva en årligt scoutspårning (tävling).

Alla kårer är välkomna på Kämpaleken, oavsett om man åker på Större eller inte. Kåren behöver inte heller åka på Kämpaleken för att kunna åka på Större.

Dagsupplägg

En dag på lägret kommer att vara upplagd ungefär såhär:
Frukost med allt vad det innebär från att fixa eld till att diska grötkastrullen.
Morgonsamling i en mindre fast ändå större enhet. Det innebär att vi ser ett drama, hör något som förhoppningsvis är klokt och kanske sjunger en sång. Dagens tema introduceras och det är något som vi sedan funderar kring under dagen.

Temat fortsätter sedan på dagsprogrammet. Planeringen för det är inte klart men det kommer finnas fyra dagsprogram som lägret alternerar emellan.
Så blir det lunch och även här kan det innebära allt från att tända eld till att diska. Däremellan behövs det säkerligen kanske både hackas, kokas eller stekas.

Under eftermiddagen är det dags för spontanprogram. Planeringen i full gång men förhoppningsvis blir det ett större utbud av aktiviteter. Förhoppningsvis är det fint väder som gör att ett bad är uppskattat. Under eftermiddagen är också shopen och caféer öppna och vid fint väder är väl glass gott?!

Innan kvällen tar vid är det dags för middag. Kvällarna kommer sedan se lite olika ut. Det kommer att vara lägerbål, gudstjänster och program i caféer. Ibland kommer det vara i det stora sammanhanget och ibland i ett mindre. Efter en, förhoppningsvis, rolig och upplevelserik dag är det dags att sova för att orka med nästa dag.

Dagar med annat innehåll

Under lägret kommer vi ha en spårning. Lägret består av fyra byar och det kommer vara spårning för två av byarna en dag och de andra två en annan dag. Det är då spårning istället för dagsprogram.

Under lördagen kommer det ske invigning för de som är med på lägret från lördagen. För de deltagare som kommer på tisdagen är det också en invigning. Vilka tider som gäller för dessa och incheckningar kommer senare.

Under torsdagens eftermiddag planeras det för ett speciellt program. Mer info kommer när det finns.

Program för spårare, upptäckare, äventyrare, utmanare och ledare

Alla är välkomna under hela lägret och under delar av lägret kommer det finnas program för olika åldersgrupper.

Det finns möjlighet att komma på tisdagen och vara med till fredagen, ett kortare läger. Det lägret startar med en invigning på tisdag em. Om man kommer på kortare läger är det inte säkert att man får gå spårning.

För äventyrare och äldre kommer det under en kväll/natt finnas möjlighet att genomföra en nattspårning. I början av hösten 2023 var gruppen, som planerar spårningen, i Värmland för undersöka var den ska genomföras. Gruppen fick då också input vad som gör en nattspårning bra.

Det planeras just nu för ett knappt dygn för utmanare med eget program. Vad det programmet ska innebära är inte helt klart än. När Panorama var på plats under hösten kom flera idéer upp vad som önskas under ett utmanardygn. I kåren kan man bestämma att yngre ledare får vara med på det här dygnet. Då anmäler man personen som ledarscout.

I planeringen tänks det också kring vad det ska bli för program för rover.

På lägret kommer det finnas möjligheter att vara med på kortare utbildningar/föredrag för ledare och funktionärer. Mer om det kan man läsa under funktionär och utbildningar.

Välkommen med som Rover-scout på Större!

Under Större kommer det finnas en speciell plats på området som riktar sig till dig som är Roverscout (18-25 år). Här kommer det finnas möjlighet att hänga med andra personer i samma ålder, både de du känner sedan tidigare och nya bekantskaper. Det kommer finnas planerat program men också det som är spontant.

Hit är du välkommen som är Rover, oavsett om du åker med en kår som ledare eller är med som funktionär. Det finns också möjlighet att anmäla dig som enskild individ och bli tilldelad en plats i en roverpatrull. Om du blir en del av Störres Roverpatrull(-er) så kommer du laga mat och bo tillsammans i den patrullen. Under lägret kommer du sedan att få vara med i lägrets program och vid något tillfälle få hjälpa till som funktionär om det behovet uppstår. Du kommer också att bli erbjuden att vara med på utmanardygnet som planeras på lägret. Eftersom man som Rover troligen kommer hjälpa till som funktionär kommer också Rover behöva visa utdrag ur belastningsregistret för arbete med barn och gå kursen Trygga möten.

Som Rover är du med under lägerveckan lördag 27 juli – fredag 2 augusti och avgiften är 1700 kr.

Det är samma anmälningslänk som övriga men med skillnaden att du går in på ”Anmälan” under ”Enskild anmälan”, ”Roveranmälan”.

Större som tema 

Utifrån namnet är temat på lägret att något blir större, att det växer. Det är mycket som kan växa och antagligen kommer mycket också att växa under lägret, kanske personer, växter, relationer och känslor.  

På lägret kommer vi möta scoutpatrullen Elefanten som fått ansvar för en trädgård. Nu är frågan vad behöver scouter och ledare göra för att trädgården ska blomstra. Vad behöver blommor och grönsaker för att växa? Under veckan möter Elefanten svårigheter och utmaningar men också glädje.  

Under morgonsamlingar, dagsprogram och på kvällar kommer vi att på olika sätt att lära oss mer om patrullen, utmaningar i trädgården och vilka delar som behövs för att något ska växa. 

Förhoppningen är att vi genom aktiviteter och samtal under hela lägerveckan kan utforska den här trädgården. Förhoppningsvis kommer vi att tänka och samtala utifrån ett större perspektiv än lägrets trädgård. Då kanske vi kan se kopplingar till våra liv, vår tro och att vara scout. Hur växer vi, vad som behövs och vilka utmaningar vi står i? 

Frågor kopplat till program

Som planeringen är just nu är det fyra dagsprogram. Dessa kommer att rotera utifrån att lägret är indelat i fyra olika områden. Dagsprogrammen är på förmiddagen och håller på i ca 2 timmar.

Tanken är att dagsprogrammen kommer att anpassas utifrån olika åldersgrupper. Anpassningen kommer att vara olika beroende på vad programmet är. Det innebär att det kommer finnas dagsprogram för både utmanare och spårare. För spårare är finns det anpassade programmet framför allt under de sista dagarna.

På eftermiddagen är det spontanprogram, då kan man göra det man känner för. Vad spontanprogram kommer innehålla får vi se.

Vi tänker att det kommer att vara en dagsspårning under lägret. Spårningen kommer ske under två dagar, men man går den på en av dagarna. Som dagsprogrammet ligger nu är det dagsspårning tisdag och onsdag. Det innebär att om man kommer på kortare läger så kanske man får gå spårning.

Det kommer också finnas en nattspårning för äventyrare och uppåt. Målet är att alla som vill ska ha möjlighet att gå den en gång.

Några kvällar kommer det vara gudstjänster på stora scen och andra kvällar kommer det finnas gudstjänster på andra platser på lägerområdet. Gudstjänsterna på lägerområdet kommer vara flera, då kan man vid några tillfällen välja utifrån ålder och andra gånger utifrån tema.

Några kvällar kommer det vara lägerbål på stora scen och andra kvällar kommer det finnas möjlighet att ha mindre lägerbål. Hur dessa ska organiseras diskuterar vi.

Det kommer finnas möjlighet att bada i älven Ljusnan som ligger precis vid lägerplatsen.

Programmet på torsdagens eftermiddag (lägrets hela sista dag) kommer se annorlunda ut jämfört med många av de andra dagarna. Just nu funderar vi på vad den dagen skulle kunna innehålla och just nu är arbetsnamnet en festival.

Det finns ett märke till terminsprogrammet. Det beställs här.

På olika sätt försöker lägret att anpassa lägret för människor. Det är dock så att en hel del av anpassningen behöver göras i den enskilda kåren/patrullen, där människor finns. I planeringen finns det just nu tankar på att patrullen ska kunna anpassa maten i kåren och program och gudstjänster kommer till viss del anpassas efter olika åldrar. Dessutom finns det en grupp som jobbar med bildstöd och hur det skulle kunna användas. Har du fler frågor eller tankar om anpassningar får du gärna höra av dig till lägret.