Funktionär

Roligt, härligt, mycket jobb och lärorikt! Sommarens mest meningsfulla dagar?
Häng med som funktionär du också.

För att ett scoutläger ska bli bra är det viktigt med funktionärer! Människor som med sin tid och kunskap vill göra skillnad för scouter och ledare.

Dessutom är det en rolig och lärorik upplevelse som kan finnas med i ditt CV i framtiden. Beroende vilken uppgift du har kan du få vara med i planering, genomförande och efterarbete.

Här samlar vi information kring att vara funktionär på Större.

Kort om att vara funktionär

Vad får du göra?

Det är en blandning på vad man får göra som funktionär. Förutom att du upplever ett scoutläger får du hjälpa till med en eller flera uppgift/er. Exempel på saker man kommer att få göra.

 • Kontrollant på spårning
 • Instruera kårer på dagsprogrammet.
 • Hjälpa till i matutlämning.
 • Laga mat i funktionärsmatsalen.
 • Städa toaletter.
 • Hålla samtal.
 • Sälja produkter i shopen.
 • Vara badvärdar.
 • Parkeringsvakter.

När är det?

Funktionärslägret pågår från fredagens eftermiddag den 26 juli till efter frukost lördagen den 3 augusti. Den 26/7 är det en funktionärsstart med information och gudstjänst. Första dagen på lägret (27/7) kommer de flesta att få jobba med inryckningen på olika sätt. Det innebär att om man behöver förbereda/ställa iordning något är det bra att vara på plats på förlägret (mer info om förlägret kommer nedan).

Lägrets sista dag är den 2/8 och då kommer de flesta funktionärerna att jobba med utryckning och plocka ihop lägret. Det är caféer som ska tömmas, slanor som ska på rätt plats och tält som ska plockas ner. På kvällen avslutar vi med funktionärsfest där vi får fira att lägret, förhoppningsvis, har blivit en succé. Eftersom de flesta sedan har en bit att åka så tänker vi att man bor över och äter frukost innan funktionärslägret är slut.

Några dagar innan lägret startar och lördag efter lägret är det för- och efterläger. Då har man möjlighet att vara på plats och bygga upp lägret, resa tält, bygga portaler och sätta upp hinderbana eller vad det kan bli, och plocka ihop det sista av lägret.

Hur tar jag mig till lägret?

Du ordnar själv din resa till lägret och därmed bestämmer du också hur du åker.

Ett förslag är att åka tåg. Då söker du biljett till Överbyn eller Vägsjöfors bensinstation. Sista biten (från Torsby eller Malung) kommer du att åka med buss 209 och går av vid hållplatsen Nötövägen. Har du svårt att ta dig från Torsby kontaktar du funktionsansvarig.

Vill du försöka samåka med i bil med andra funktionärer föreslås det att lägga ut en fråga på ex. sociala medier. På Facebook finns grupperna ”Equmenia forum” och ”Vi tänker Större”.

Vad krävs av mig?

Funktionärslägret kostar det 1275 kr. Dygnspriset är 160 kr, då ingår tältplats och mat för ett dygn. Du kan också komma över en dag och hjälpa till och ta med egen mat eller köpa i något café, då kostar det inget till lägret.

Som funktionär ska du gå utbildningen Trygga Möten och visa utdrag ur belastningsregistret. Läs mer om det här.

Vad får du?

 • En lägerupplevelse
 • En glädjefylld vecka
 • Möjlighet att utvecklas
 • Lagad mat
 • Kvällsunderhållning
 • Möjlighet att gå på gudstjänster
 • Möjlighet att lära känna nya människor och umgås med gamla bekantskaper.
 • Erbjudande om utbildningar.

Anmälan

Vill du vara med som funktionär på lägret skickar du ett mail till:

Andreas Zimmergren, andreas.zimmergren@equmenia.se, som är ansvarig för funktionärer.

Teresia Lenngren, teresia.lenngren@equmenia.se, som är lägerkoordinator.

Funktionär

Nyhetsbrev för funktionärer

Nedanför kan du också läsa de tidigare nyhetsbreven som skickats.
Dessa skiljer sig delvis från nyhetsbreven som skickas till scoutkårer och vill du så läser du båda.

Lägis

På Större kommer det finnas en grupp funktionärer som är ansvariga att ta hand om funktionärsbarn som är för unga för att vara med som deltagare. Detta kallas Lägis! Lägis finns till för att underlätta för funktionärerna och självklart även för att ge en härlig lägerupplevelse till barnen.

På Större riktar sig Lägis till funktionärsbarn som är ca 3-10 år. Vi har svårt att skapa bra verksamhet för barn yngre än 3 år, och ett önskemål är att barnet är blöjfritt. När vi ser vilket behov av Lägis det finns för funktionärer är det även möjligt att ledarbarn kan få plats.

Lägis är öppet från lördagen den 27 juli – fredagen den 2 augusti mellan kl 8:30-17:30. Barnen kommer att äta lunch och middag tillsammans i funktionärsmatsalen och vi ordnar även fruktstund och mellanmål på dagarna. 

Under dagarna delas barnen in i olika åldersgrupper där vi jobbar med olika teman. Det kommer erbjudas aktiviteter och möjlighet till fri lek både på för- och eftermiddagen. På kartan på Störres förstasida kan man se var Lägis kommer att hålla till. Vi kommer även göra utflykter runt omkring på lägerområdet. 

När funktionärsanmälan har stängt kommer vi att skicka ut ett brev med mer information om vad Lägis kommer innehålla, vad barnen behöver ha med sig och hur man anmäler vilka dagar och tider som barnet kommer vara på plats! 

Anmälan: till Lägis sker genom funktionärsanmälan. När du anmäler funktionärsbarn antar vi att barn över 3 år ska vara med på lägis om inget annat anges. Barn till ledare som vill vara med på lägis i mån av plats, anmäls via kåren. Det går att använda samma mailadress som till en vuxens anmälan och det man behöver tänka på då är att om man vill logga in och uppdatera sin anmälan så använder man barnets personnummer istället för mailadress.

Pris: Lägis kostar 650 kr och då ingår även att vara med föräldrarna under för- och efterläger.

Frågor: Sara Lundman, sara.lundman@equmenia.se

Funktionär

Frågor och svar

Anmälan och kostnad

Du anmäler dig på lägrets anmälningssida.

Det beror på vilket funktionärsuppgift du får/har. När du anmäler dig anmäler du dig antingen som ledare eller funktionär och då kommer det också var där du får ditt fokusområde. Det är framförallt när det gäller mat och boende som vi vill veta om du är ledare eller funktionär, beroende på om du ska äta i funktionärsmatsal eller bo på funktionärscampingen. I anmälan till funktionär kan du beskriva om du vill äta/bo med någon kår.

Anmäler du dig som funktionär får du vara beredd att få frågan om att hjälpa till om det uppstår behov av fler funktionärer vid något tillfälle. Detta beror också på vad du har för uppgift och hur mycket tid den tar.

Anmälningssystemet tillåter inte två anmälningar så du behöver bestämma att anmäla dig som funktionär eller i kår. Vill du vara ledare på lägret och funktionär på för och efterläger får du skicka ett mail till teresia.lenngren@equmenia.se så löser vi anmälan tillsammans.

Avgiften för funktionärer är 1275 kr. Är du med under för- och efterlägret får du rabatt på lägeravgiften.

I månadsskiftet maj-juni kommer en faktura om du anmält dig innan 24 maj. Anmäler du dig efter det återkommer vi med faktura senare.

Det finns flera olika svar på den frågan. Men en stor anledning är att om funktionärerna ska åka gratis så behöver avgiften höjas för scouterna. Målet är att försöka hålla en så lång avgift som möjligt både för funktionärer och deltagare utan att behöva ha minska standarden på lägret.

Om du har anmält intresse kan du kanske tänka att det är konstigt att du inte har fått någon uppgift. Vi har många arbetsgrupper som är i gång och som nu fyller dessa med folk. Vi kommer alla ha lite olika uppdrag. Några planerar mycket inför lägret, medan andra funktionärer jobbar aktivt under själva lägerveckorna. Målet är att alla ska få sin plats med tydliga arbetsuppgifter. Funktionärsgruppen jobbar med att få ”rätt man/kvinna på rätt plats”. Just nu håller olika planeringsgrupper på att fundera hur många och vid vilka tider det behövs funktionärer. När vi börjar ha koll på vilka behov och resurser lägret har så börjar funktionärsgruppen dela ut uppgifter.

Vi är väldigt glada att du vill hjälpa till!

Avgiften för barn, från 2 år, som är med på lägret för att föräldrarna är funktionärer betalar 650 kr för hela lägerveckan, inkl. för- och efterläger. Är barnet/tonåringen med under lägret som deltagare i kåren betalar man 1700 kr för hela lägerveckan inkl. för- och efterläger.

Vem kan vara funktionär?

För att vara funktionär vill vi att du är 18 år.

Det kan du och du är så välkommen! De flesta uppgifterna kräver inga stora scoutkunskaper, och skulle det vara så är det många andra som kan hjälpa dig med det.

Att vara funktionär är ett perfekt sätt att som förälder eller vårdnadshavare finnas i närheten/dela lägerupplevelsen med ”sin” scout.

De flesta behöver ingen formell utbildning för att vara funktionär, däremot gått kursen Trygga möten.

Alla funktionärer ska ha gått kursen trygga möten under de senaste tre åren, när lägret börjar (dvs efter 2021-07-20). Varför kan du läsa mer om här. Under våren kommer det finnas tillsammans med andra. Du behöver också göra en digital kurs för att få ett intyg. För mer information hör av dig till Atle (lägerchef) eller Teresia (lägerkoordinator).

Utöver det ska funktionärer visa upp ett belastningsregisterutdrag från polisen när de checkar in. Det beställer du här. Det finns flera olika registerutdrag, du ska ha ett som rör arbete med barn. Även där finns det flera olika och det spelar ingen roll vilket av dessa utdragen du visar, bara det är giltigt. De flesta utdragen visar samma sak, men det är utdraget som heter ”Annan verksamhet än skola och omsorg” som riktar sig till bl.a. ledare i föreningar och därmed också funktionärer på lägret. Det här utdraget kan du få digitalt (om du har digital brevlåda), men det kan ta drygt en timme att få intyget, så vi rekommenderar att du beställer det hemma.

Vid incheckningen kommer man behöva visa upp intyg för både Trygga möten och registerutdrag.

Equmenia Scout har inte den funktionen på scoutnet.

Ett tips är att se till att du har dessa digitalt på mailen/digital brevlåda då är det svårare att glömma hemma.

Belastningsutdraget kan du beställa och få på ungefär två timmar till din digitala brevlåda så det får du beställa på plats. Gällande Trygga Möten kommer det också vara kurser i början av lägret.

På lägret

Det kommer vara olika för olika personer. Men vår förhoppning är att du kan vara på plats från 26/7 (från middagen) – 3/8 (till och med frukosten. Det finns dessutom möjlighet att vara med på för- och efter-läger. Förlägret är 24/7, 25/7 och 26/7 (till och med middag) och efterlägret är efter frukost till middag den 3/8.

I funktionärsavgiften ingår boende på lägerområdet, antingen i tält/husvagn på funktionärsområdet eller boende hos någon kår. Om man vill bo inomhus finns det några sängplatser att boka på Vägsjöfors Herrgård. Dessa platser släpps den 30/11 och då hör man av sig direkt till Herrgården via mail info@vagsjofors.se eller telefon 0560-313 30. Då får man också ytterligare information om alternativ och priser. Det är först till kvar som gäller. Om man väljer det här alternativet står man för den avgiften själv. Detta är inget som lägret ordnar med.

Om man vill bo inne men inte har möjlighet att bo på Herrgården finns det andra vandrarhem/campingar inom en mils radie.

Kom ihåg att förankra i kåren om du ska bo med dem, så de har plats för dig. Det är också viktigt att du anmäler dig innan 14 april om du ska bo med kår. För efter det börjar vi göra i ordning var kårer ska bo på lägerområdet och då behöver vi veta hur många som bor i varje kår.

Du ordnar själv din resa till lägret och därmed bestämmer du också hur du åker.

Ett förslag är att åka tåg. Då söker du biljett till Överbyn eller Vägsjöfors bensinstation. Sista biten (från Torsby eller Malung) kommer du att åka med buss 209 och går av vid hållplatsen Nötövägen.

Vill du försöka samåka med i bil med andra funktionärer föreslås det att lägga ut en fråga på ex. sociala medier. På Facebook finns grupperna ”Equmenia forum” och ”Vi tänker Större”.

Det kommer finnas platser att bo på under förlägret om du ska bo i kåren under lägret och inte har möjlighet/vill ta med dig eget tält. Var och hur är just nu inte klart, men det kan bli inne eller i tält.

Som funktionär väljer man att äta med en kår eller i funktionärsmatsalen. Det anger man i anmälan.

Kom ihåg att förankra i kåren om du ska äta med dem, och glöm inte heller att ange din specialkost för kåren.

Det finns många olika uppgifter att jobba med som funktionär under Större. Det kan handla om att dela ut mat och eller jobba med program. Det finns möjlighet att vara med i förarbetet eller komma i närtid till lägret. Ovan finns ett formulär där du kan skriva in att du vill hjälpa till.

I anmälan får kan man önska vad man vill göra som funktionär. Men tyvärr har vi inte möjlighet att låta alla funktionärer städa bajamajor eller ta betalt i shopen, så det är önskemål.

Ett sätt att påverka vad du gör som funktionär är att ta ett ansvarsområde innan lägret.

Det pågår just nu ett samtal om hur upplägget av funktionärsuppdraget ska vara. Det beror delvis på hur vad du får för uppgifter. Det är klart att du ska hinna med att ha lite ledigt och hänga på lägret också.

Nej, som funktionär kan du och vara med kortare tid. Det är fullt möjlighet att vara med en dag. Det finns två alternativ gällande funktionär under en dag. Det ena alternativet innebär att du betalar 160 kr för ett dygn och mat, boende och märke ingår, anmälan på ordinarie sida. Det andra alternativet innebär att du fixar egen mat och eget boende, anmälan sker genom kontakt med lägerkoordinator, teresia.lenngren@equmenia.se.

Det kommer finnas lägis och planeringen är i full gång.

Lägis är för barn mellan 3-9 år. Finns det förfrågningar om att det är äldre eller yngre barn som vill vara med skicka ett mail sara.lundman@equmenia.se

Lägis är en plats där barn (ej scouter) kan uppleva lägret när deras föräldrar är funktionärer. I mån av plats kommer det också finnas möjlighet att barn till ledare kan vara på lägis.

Det kan man. Beroende på var man kommer ifrån åker man olika vägar. De flesta kommer antagligen med tåg till Torsby och sedan buss till Nötövägen som ligger nära lägerområdet. I enstaka fall kan man också komma norrifrån. Den bussen går inte så ofta men med god planering går det att ta sig till lägret utan bil. På SJ kan man söka till Vägsjöfors bensinstation.

Ja om de är funktionärer, men inte annars. Ev. kommer det finnas plats för en familjecamping. Det finns också campingar i närheten av lägerområdet.