Funktionär

Roligt, härligt, mycket jobb och lärorikt! Sommarens mest meningsfulla dagar? Häng med som funktionär du också.

För att ett scoutläger ska bli bra är det viktigt med funktionärer! Människor som med sin tid och kunskap vill göra skillnad för scouter och ledare.

Dessutom är det en rolig och lärorik upplevelse som kan finnas med i ditt CV i framtiden. Beroende vilken uppgift du har kan du få vara med i planering, genomförande och efterarbete.

Här samlar vi information kring att vara funktionär på Större.

Vi har nu tagit bort intresseanmälan för att vara funktionärer på lägret, utan man anmäler sig direkt istället. Observera att man inte får ett automatisk bekräftelsemail men att vi återkommer när vi börjar placera ut funktionärer på olika roller. Däremot kan du alltid gå in på anmälningssidan och kontrollera din anmälan. Har du frågor om anmälningssystemet hör du av dig till lägerkoordinator Teresia Lenngren, kontaktuppgifter finns här.

Har du några frågor om att vara funktionär under lägret, kan du höra av dig till Andreas Zimmergren, som är ansvarig för funktionärerna innan och under lägret. Kontaktuppgifter hittar du här.

Anmälan

Nu har anmälan till Större öppnat. Om du ska med på Större behöver du anmäla dig till lägret. Detta gör du oavsett om du har skickat in dina uppgifter eller inte innan.

Större söker just nu följande funktionärer

På lägret finns det många uppgifter. Just nu är vi i stort behov av följande funktionärer. Men det finns också andra uppgifter så fyll i formuläret ovan oavsett om du vill jobba med något av följande frågor eller något annat.

Skulle du vilja sälja in lägret till företag? Vi skulle behöva någon sponsringsansvarig som jobbar med vad det innebär att vara sponsor till lägret och som försöker hitta sponsorer.

Har du frågor eller är intresserad hör i första hand av dig till Göran Thunberg, Andreas Zimmergren eller fyll i formuläret ovan.

På eftermiddagen kommer lägret ha något som kallas spontanprogram, det är ett tillfälle när kåren/patrullen/scouten själv kan välja lite vad som ska göras. Ett sånt val ska vara hantverk. Vi söker nu personer som tillsammans vill planera vad man skulle kunna göra där. Vi har i dagsläget någon som är intresserad av stickning/virkning men skulle vilja ha fler.

Har du frågor eller är intresserad hör i första hand av dig till Teresia Lenngren, Andreas Zimmergren eller fyll i formuläret ovan.

Funktionär

Nyhetsbrev för funktionärer

Här kan du anmäla dig till nyhetsbrev för funktionärer.
Nedanför kan du också läsa de tidigare nyhetsbreven som skickats.
Dessa skiljer sig delvis från nyhetsbreven som skickas till scoutkårer och vill du så läser du båda.

Nyhetsbrev för funktionärer

Namn

Att vara funktionär under lägret

Som funktionär har du en väldigt viktig uppgift under lägret och det är du som kommer att möta scouter och ledare och bidra till lägerupplevelsen.

Det finns många olika parametrar vad som avgör vad du har för uppgift och vad du därmed får göra under lägret. När vi börjar på koll på var det behövs funktionärer och hur många kommer det också att börja ske en fördelning av funktionärer. När den fördelningen börjar bli klar så kommer du också få reda på vad du ska göra under lägret.

Tanken är att du i har ungefär samma uppgift under hela lägret och därmed kommer dina dagar se liknande ut. Tanken är inte att du ska jobba dygnet runt utan också ha möjlighet att uppleva lägret, äta en glass, gå på lägerbål och gudstjänster och ta ett dopp i vattnet.

Funktionärslägret pågår från fredagens eftermiddagen den 26 juli till efter frukost lördagen den 3 augusti. Den 26/7 är det en funktionärsstart med information och gudstjänst. Första dagen på lägret (27/7) kommer de flesta att få jobba med inryckningen på olika sätt. Det innebär att om man behöver förbereda/ställa iordning något är det bra att vara på plats på förlägret (mer info om förlägret kommer nedan).

Under de flesta dagarna har man sedan olika uppgifter, men du kommer att ha ungefär samma uppgift hela lägret. Den del av lägret som kommer flest funktionärer är program, där det finns både spårningar, dagsprogram och spontanprogram (programmet på eftermiddagen). Dessutom behövs det människor till caféer och matutlämningen.

Lägrets sista dag är den 2/8 och då kommer de flesta funktionärerna att jobba med utryckning och plocka ihop lägret. Det är caféer som ska tömmas, slanor som ska på rätt plats och tält som ska plockas ner. På kvällen avslutar vi med funktionärsfest där vi får fira att lägret, förhoppningsvis, har blivit en succé. Eftersom de flesta sedan har en bit att åka så tänker vi att man bor över och äter frukost innan funktionärslägret är slut.

Några dagar innan lägret startar och lördag efter lägret är det för- och efterläger. Då har man möjlighet att vara på plats och bygga upp lägret, resa tält, bygga portaler och sätta upp hinderbana eller vad det kan bli, och plocka ihop det sista av lägret.

”Ledig” tid under lägret

Tanken är som sagt att du inte ska behöver jobba under hela veckan utan också kunna njuta av lägret. Dessutom är förhoppningen att det kommer finnas möjlighet att gå utbildningar och göra utflykter under lägerveckan.

Utbildningar

Vi kommer att vid olika tillfällen erbjuda olika utbildningar på lägret. Utbildningarna kommer att vara olika långa och riktar sig till både funktionärer och ledare. Här kommer vi samla olika utbildningar

Xpand – Våga välja väg
Vad vill du uppnå i livet? Hur når du dit?

Att planera sitt liv och leda sig själv är idag mer utmanande än någonsin förr. Valmöjligheterna är närmast oändliga, världen ligger för våra fötter och förutsättningarna förändras ständigt. Därför är också våndan stor hos många. Hur hittar jag min plats? Hur väljer jag min livsväg? Hur kan jag leva ett liv med mål och mening?

Genom utbildningen Våga välja väg får du verktyg så att du kan göra genomtänkta livsval utifrån dina unika förutsättningar; Ta kommandot, i stället för att styras av omständigheterna. Eller, för att uttrycka det med ett citat av FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan: ”Att leva är att välja. Men för att välja väl, måste du veta vem du är, vad du står för, vart du vill och varför du vill dit.”

Utbildningshållare:

Håkan Giselsson jobbar både som organisations- och ledarskapskonsult för xpand, en internationell organisation byggd på kristen värdegrund, och som enhetschef för Erikshjälpen i ett socialt arbete för barn och unga i socialt underprivilegierade områden. Han har en bred akademisk utbildning, som omfattar ämnen som socialt arbete, teologi, filosofi samt organisation och ledarskap.   

Och om ni vill ha lite mer privat information om mig i presentationen så bor jag på landet utanför Kungälv med min fru. Jag har tre döttrar, varav två har flyttat hemifrån. Jag älskar sport i alla former, i synnerhet innebandy, som jag spelat i många år. Jag njuter av att komma ut på havet i min kajak på sommaren.

Tidpunkt: Vid tre tillfällen under lägerveckan.

Funktionär

Frågor och svar

Här finns det frågor och svar angående att vara funktionär på Större.
Det finns ytterligare frågor och svar här.

Anmäla och kostnad

Du anmäler dig på lägrets anmälningssida. Det räcker med andra ord inte att anmäla sig genom formuläret ovan inför lägret eller genom att vara involverad i planeringsarbetet.

Det beror på vilket funktionärsuppgift du får/har. När du anmäler dig anmäler du dig antingen som ledare eller funktionär och då kommer det också var där du får ditt fokusområde. Det är framförallt när det gäller mat och boende som vi vill veta om du är ledare eller funktionär, beroende på om du ska äta i funktionärsmatsal eller bo på funktionärscampingen. I anmälan till funktionär kan du beskriva om du vill äta/bo med någon kår.

Anmäler du dig som funktionär får du vara beredd att få frågan om att hjälpa till om det uppstår behov av fler funktionärer vid något tillfälle. Detta beror också på vad du har för uppgift och hur mycket tid den tar.

Om du vill vara ledare på lägret och funktionär på förlägret så gör du två anmälningar.

Avgiften för funktionärer kommer ligga mellan 1200-1300 kr. Det finns möjlighet till en lägre avgift om man är med på för- och efterläger.

Det finns flera olika svar på den frågan. Men en stor anledning är att om funktionärerna ska åka gratis så behöver avgiften höjas för scouterna. Målet är att försöka hålla en så lång avgift som möjligt både för funktionärer och deltagare utan att behöva ha minska standarden på lägret.

Om du har anmält intresse kan du kanske tänka att det är konstigt att du inte har fått någon uppgift. Vi har många arbetsgrupper som är i gång och som nu fyller dessa med folk. Vi kommer alla ha lite olika uppdrag. Några planerar mycket inför lägret, medan andra funktionärer jobbar aktivt under själva lägerveckorna. Målet är att alla ska få sin plats med tydliga arbetsuppgifter. Funktionärsgruppen jobbar med att få ”rätt man/kvinna på rätt plats”. Just nu håller olika planeringsgrupper på att fundera hur många och vid vilka tider det behövs funktionärer. När vi börjar ha koll på vilka behov och resurser lägret har så börjar funktionärsgruppen dela ut uppgifter.

Vi är väldigt glada att du vill hjälpa till!

Vem kan vara funktionär?

För att vara funktionär vill vi att du är 18 år.

Det kan du och du är så välkommen! De flesta uppgifterna kräver inga stora scoutkunskaper, och skulle det vara så är det många andra som kan hjälpa dig med det.

Att vara funktionär är ett perfekt sätt att som förälder eller vårdnadshavare finnas i närheten/dela lägerupplevelsen med ”sin” scout.

De flesta behöver ingen formell utbildning för att vara funktionär, däremot gått kursen Trygga möten.

Alla funktionärer ska ha gått kursen trygga möten under de senaste tre åren, när lägret börjar (dvs efter 2021-07-20). Varför kan du läsa mer om här. Under våren kommer det finnas tillsammans med andra. Du behöver också göra en digital kurs för att få ett intyg. För mer information hör av dig till Atle (lägerchef) eller Teresia (lägerkoordinator).

Utöver det ska funktionärer visa upp ett belastningsregisterutdrag från polisen när de checkar in. Det beställer du här. Det finns flera olika registerutdrag, du ska ha ett som rör arbete med barn. Även där finns det flera olika och det spelar ingen roll vilket av dessa utdragen du visar, bara det är giltigt. De flesta utdragen visar samma sak, men det är utdraget som heter ”Annan verksamhet än skola och omsorg” som riktar sig till bl.a. ledare i föreningar och därmed också funktionärer på lägret. Det här utdraget kan du få digitalt (om du har digital brevlåda), men det kan ta drygt en timme att få intyget, så vi rekommenderar att du beställer det hemma.

Vid incheckningen kommer man behöva visa upp intyg för både Trygga möten och registerutdrag.

På lägret

Det kommer vara olika för olika personer. Men vår förhoppning är att du kan vara på plats från 26/7 (från middagen) – 3/8 (till och med frukosten. Det finns dessutom möjlighet att vara med på för- och efter-läger. Förlägret är 24/7, 25/7 och 26/7 (till och med middag) och efterlägret är efter frukost till middag den 3/8.

I funktionärsavgiften ingår boende på lägerområdet, antingen i tält/husvagn på funktionärsområdet eller boende hos någon kår. Om man vill bo inomhus finns det några sängplatser att boka på Vägsjöfors Herrgård. Dessa platser släpps den 30/11 och då hör man av sig direkt till Herrgården via mail info@vagsjofors.se eller telefon 0560-313 30. Då får man också ytterligare information om alternativ och priser. Det är först till kvar som gäller. Om man väljer det här alternativet står man för den avgiften själv.

Om man vill bo inne men inte har möjlighet att bo på Herrgården finns det andra vandrarhem inom en mil.

Som funktionär väljer man att äta med en kår eller i funktionärsmatsalen. Det anger man i anmälan.

Det finns många olika uppgifter att jobba med som funktionär under Större. Det kan handla om att dela ut mat och eller jobba med program. Det finns möjlighet att vara med i förarbetet eller komma i närtid till lägret. Ovan finns ett formulär där du kan skriva in att du vill hjälpa till.

I anmälan får kan man önska vad man vill göra som funktionär. Men tyvärr har vi inte möjlighet att låta alla funktionärer städa bajamajor eller ta betalt i shopen, så det är önskemål.

Ett sätt att påverka vad du gör som funktionär är att ta ett ansvarsområde innan lägret.

Det pågår just nu ett samtal om hur upplägget av funktionärsuppdraget ska vara. Det beror delvis på hur vad du får för uppgifter. Det är klart att du ska hinna med att ha lite ledigt och hänga på lägret också.

Nej, som funktionär kan du och vara med kortare tid. Det är fullt möjlighet att vara med en dag. Det finns två alternativ gällande funktionär under en dag. Det ena alternativet innebär att du betalar 160 kr för ett dygn och mat, boende och märke ingår, anmälan på ordinarie sida. Det andra alternativet innebär att du fixar egen mat och eget boende, anmälan sker genom kontakt med lägerkoordinator, teresia.lenngren@equmenia.se.

Det kommer finnas lägis och planeringen är i full gång.

Lägis är för barn mellan 3-9 år. Finns det förfrågningar om att det är äldre eller yngre barn som vill vara med skicka ett mail sara.lundman@equmenia.se

Lägis är en plats där barn (ej scouter) kan uppleva lägret när deras föräldrar är funktionärer. I mån av plats kommer det också finnas möjlighet att barn till ledare kan vara på lägis.

Det kan man. Beroende på var man kommer ifrån åker man olika vägar. De flesta kommer antagligen med tåg till Torsby och sedan buss till Nötövägen som ligger nära lägerområdet. I enstaka fall kan man också komma norrifrån. Den bussen går inte så ofta men med god planering går det att ta sig till lägret utan bil.