Ekonomi

På den här sidan hittar du information om ekonomi och betalningsmöjligheter på lägret. Vi samlar också information om vad man kan behöva pengar till under lägret i form av information om insamlingen och försäljningsutbud.

Grundavgiften är 1700 kr för deltagare och 1275 kr för funktionärer under hela lägret. Avgiften för deltagare höjs efter 12 april.

När det gäller avgifter för lägret finns det information under anmälan.

Betalningsarmband på lägret

På lägret kommer alla få ett armband som visar att de är deltagare på lägret. Men armbandet har mer funktioner än så! Det kommer dessutom att gå och betala med i shop, caféer och ge till insamlingen med. Innan lägret behöver pengar laddas på armbandet för att fungera. Här kan du läsa om hur det kommer att gå till och varför vi valt denna betalningsmetod.

Vad är det för armband?

Under lägret kommer vi att använda CoreGo*-band, ett armband med en RFID-tagg**. Varje band laddas med en summa pengar och sedan kan armbandet användas för att betala i lägershop, i caféer eller för att skänka pengar till insamlingen. Armbandet är inte på- och avtagbart utan sitter på handleden under hela lägret tills det klipps loss.

*CoreGo är företaget vi samarbetar med. De har bland annat haft den här typen av armband på stora scoutläger i Finland.

**RFID-tagg. Fungerar på samma sätt som den tagg som låser upp elektroniska lås i dörrar.

Hur kommer det att gå till?

Armbanden kommer att skickas hem till alla scouter innan lägret. Detta görs för att vårdnadshavare ska kunna ladda pengar på armbandet. I början av maj kommer banden och en instruktion att skickas till den adressen som kåransvarig angett i anmälan. Kåransvarig får sedan distribuera banden till scouter och ledare i kåren.

Vårdnadshavare (eller du själv) sätter sedan, med hjälp av medföljande instruktion, in pengar på bandet via Klarna. Under lägret kan föräldrarna sedan fylla på banden med mer pengar hemifrån om det skulle behövas. Om något slutar att fungera kan scouterna få hjälp på plats på lägret.

Det är viktigt att komma ihåg att ta med sitt armband till lägret. Vi kommer att sälja några extra på plats men vi har bara ett begränsat antal.

Som funktionär får du ditt armband när du kommer till lägret.

Varför har vi valt denna betalningsmetod?

Det finns flera anledningar till att lägerledningen valt den här lösningen.

Vi vill vara ett läger som tänker Större och som vågar ligga i framkant. Det finns flera olika evenemang som använt tekniken tidigare, däremot är vi bland de första scoutlägren i Sverige. Vi tror att det här kan vara en bra teknik att använda på läger framöver och vi vill vara med och bana väg för andra arrangemang.

En viktig anledning är att vi ville ha en betalningsmetod som passar våra yngsta deltagare på lägret. Kontanthantering vill vi undvika och alla scouter har inte Swish eller betalkort. Swish kräver dessutom internetuppkoppling och att telefonen är laddad. Internettillgång och laddningsmöjligheter kommer att vara begränsade. På vissa platser på lägret kommer man förutom banden ändå kunna betala med kort och Swish. Med dessa olika metoder tror vi att alla kommer kunna välja en betalningslösning som passar just dem.

Dessutom blir det här en två-i-en-lösning. Alla på lägret skulle ändå få ett armband som visar att de är deltagare och i och med just detta armband får det ytterligare en funktion som betalningsmetod.

Frågor och svar – CoreGo-amband

Ja, de tål vatten.

Nej.

Klarna är den betalningsleverantör som CoreGo valt att använda sig av.

Vi kommer att sälja några extra på plats men det är ett begränsat antal, det är därför viktigt att komma ihåg att ta med sitt band till lägret.

Då hör du av dig till teresia.lenngren@equmenia.se

I början av maj kommer banden och en instruktion att skickas till den adressen som kåransvarig angett i anmälan. Kåransvarig får sedan distribuera banden till scouter och ledare i kåren.

Funktionärerna får sina armband när de kommer till lägret. Du fyller på ditt armband på plats på lägret via din smartphone. Hjälp finns att få om det behövs.

CoreGo-armbanden är i första hand till för deltagare som är med på lägret och funktionärer som är med på större delen av lägret.

Då kontaktar kåransvarig teresia.lenngren@equmenia.se så löser vi det.

Ta med de extra banden till lägret så kan de finnas för de som behöver ett nytt.

Grundprincipen är att det reserveras ett belopp via Klarna och överförs till armbandet och om man kan handla för dem. När lägret är slut så debiteras endast den summan som man handlat för.

Vi funderar om vi kan ha en fråga om att man kan skänka det som är över på bandet till insamlingen. Men det är oklart om den möjligheten finns och då ska man godkänna det i samband med att du laddar på pengar. Oavsett ska du alltid kunna få tillbaka dina pengar om duvill det.

Hur detta kommer gå till i praktiken kommer finnas beskrivet i instruktionerna när de kommer.

Insamling

På lägret kommer det att vara en insamling. Pengarna som vi samlar in kommer att gå till Equmenias insamling, ”Alla på samma kula” med fokus på skolor som vi samarbetar med runt om i världen. Det finns många olika skolor och länder som stöttas men det viktiga är att fler barn ska ha möjlighet att få en utbildning. Det går att läsa mer om olika projekt på Equmenias hemsida. En av skolorna som stöttas är Hope for the deaf i Liberia och med de tanke på den skolan finns det olika aktiviteter i idébanken som man kan använda om man vill prata om insamlingen på scout under vårterminen.

På lägret kommer vi att vid olika tillfällen ha möjlighet att bidra till insamlingen. Exakt när och hur är inte bestämt än. Det finns dock flera planer, bl.a. kollekter, vid köp i våra caféer och under Störstivalen. Du kan läsa mer om Störstivalen under program, på lägret. Just nu funderar gruppen på hur man skulle kunna göra med betalningen under dagen.

Caféer

Under lägret kommer vi ha fyra caféer (inkl. ett café för ledare och funktionärer). De tre caféerna på lägerområdet kommer ha försäljning av diverse caféprodukter och ha ett kioskutbud med glass och lite snacks. Caféerna kommer framförallt vara öppna under eftermiddagarna och efter lägerbål och gudstjänsterna. De olika caféerna kommer också ha lite olika teman och olika program. I kiosken och caféerna kommer gå att köpa saker för 5 kr och uppåt och även finnas gratis saft och frukt!

På lägret finns caféerna: Hållbaren, Café Bönan och Café Villekulla.

Hållbaren med fokus på hur vi lever hållbart för hela jorden och där det blir röj på kvällarna. Ett café med historia från Prisma. I Hållbaren strävar vi efter att ha scoutskjortsbyte. Det innebär att du kan ta med dig en gammal och se om du kan hitta en större storlek att byta till. Har du ingen gammal skjorta som du kan byta in kan du får köpa en begagnad där pengarna går till insamlingen. Du får gärna skänka gamla skjortor som andra kan byta till sig också.

Café Bönan är caféet som ligger mest centralt på lägerområdet där du kan utmana dina vänner i olika sällskapsspel.

Café Villekulla har en kreativ inriktning med olika klurigheter och pyssel. Här kommer det exempelvis finnas möjlighet att måla en sten och pyssla en Spunk. Ta gärna med det material till det.

Shopen

Lägret kommer också ha en shop. Här kommer det finnas Större-saker, men också sådant du kanske glömt hemma och behöver köpa. Det kommer även finnas delar av scoutshopens utbud, t.ex. scoutskjortor.

Under våren kommer vi fylla på med mer konkreta exempel på utbudet i både caféer och shop för att man lättare ska kunna fundera på vad man vill skicka med pengar till och därmed lättare kunna beräkna hur mycket pengar som man ska sätta in på bandet.

Frågor och svar – ekonomi under lägret

Lägret kommer använda Core-Go-band, med RFID-tagg som betalning. Gäster och funktionärer som är med enstaka dagar betalar med kort i första hand och swish i andra hand.

Ja

Ja, det kommer vara en blandning av varor.

Ja och den kommer gå till Equmenias internationella arbete och projektet ”Alla på samma kula”.

Det är upp till varje kår om man vill ha en rekommenderade summa för ”fickpengar” till lägret. Däremot kan lägret säga att det kommer finnas kiosk, café och shop. Dessutom finns det en insamling under lägret.